Bebeklerde kabızlık en yaygın görülen sorunlardan biri olsa da genellikle fazla önemli bir sorunun nedeni değildir. Ancak bazı durumlarda dikkat etmek ve her ihtimale karşı uzun sürmesi halinde doktora gitmek oldukça önemlidir.
Kabızlık, dışkılarken zorlanma olarak tanımlanabilir. Hayatın her döneminde farklı faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bu rahatsız durum birçok nedenle ilişkilendirilebilir.
Bebek vücudu yetişkin insan vücuduna göre daha hassas ve dış etkenlere açıktır. Ebeveyn bebeğin sağlık durumunu dikkatle incelemeli ve bir sıkıntı gördüğü durumlarda doktora başvurmalıdır.
Bebek büyüdükçe ve çocukluk evresine giriş yaptıkça kabızlığa sebep olabilecek faktörler de artış gösterecektir.
Bebeklerde kabızlık için iyi geldiği düşünülen ve evde uygulanabilen birçok yöntem mevcuttur. Yazılan yöntemlerden hiçbirinin işe yaramaması gibi bir ihtimal de mevcuttur. Bu durumlarda hekime danışılarak ilaç tedavisine başlanabilir.
Mama vermeyi kesmek veya değiştirmek: Verdiğiniz mamalar bebeğinize dokunuyor olabilir. Böyle bir ihtimalden şüpheleniyorsanız o mamayı bebeğinize vermeyi kesip farklı alternatiflere yönelebilirsiniz.
Egzersiz hareketleri yaptırmak: Bebeklik dönemi oldukça hareketsiz bir dönemdir ve bebeğinize sizin yaptıracağınız hareketler kabızlığın sona ermesinde etkili olabilir.
Su tüketimini arttırmak: Anne sütü ile beslenilen dönemlerde bebekte bu problemin yaşanma ihtimali düşüktür ama bebeğinize mama vermeye başladıysanız ve onu katı gıdalarla besliyorsanız vücudu susuz kalıyor olabilir. Kabızlığın en yaygın nedenlerinden birisi su tüketiminin yeterli olmamasıdır.
Tuvalet eğitimi: Tuvalet eğitiminin doğru verilmesi kabızlığın ortaya çıkma ihtimalini azaltır.
Bebeğin karnına masaj yapmak: Bebeği rahatlatabilecek bu yöntem sindirim problemlerine de iyi gelmektedir.
Bebeklerde kabızlık durumunda fitil kullanımı çok yaygın bir yöntemdir ve birçok anne tarafından tercih edilir. Fitil, anüs bölgesinden bebeğe yerleştirilen ve dışkının yumuşatılmasını sağlayarak kabızlığı engelleyen bir çeşit ilaçtır.
Fitil kullanmak ilk tercih olmamalıdır sonuçta bebeğin vücuduna sokulan bir kimyasal söz konusudur. Bu yönteme başvurulmadan önce bebeğe egzersiz yaptırmak, beslenme düzenini değiştirmek, su tüketimini arttırmak gibi yöntemler denenmelidir.
Fitil kullanılacaksa çok dikkatli olunmalıdır. Bebeğe fitil sokulmadan önce o bölge zeytinyağı gibi bir yağla yumuşatılabilir. Çok fazla zorlamak durumunda bebek çok daha büyük problemler yaşayabilir.