İlaçlarPsikoloji

Boşanma Kararı Çocuklara Nasıl Anlatılır?

Ayrılık kararı vermek kadar bunu çocuklara açıklamak daha zordur. Verilen boşanma kararının çocuklara ne zaman ve nasıl anlatılacağı, ebeveynlerin en zorlandığı konular arasındadır. Uzman psikologların açıklamalarını da dikkate alarak, bu konuda nasıl davranabilirsiniz hakkında bazı ipuçlarını sizlere sunduk.

Ayrılık Kararı Çocuklara Nasıl Anlatılır?

Boşanma kararı aldıysanız bunu çocuklarınıza anlatmanın farklı yolları vardır. Ancak her ne olursa olsun verilen tüm ipuçları bir anne baba için her zaman zorlayıcı olacaktır. Boşanma kararı çocuğa anlatılırken, çocuğun psikolojisi ve yaşı dikkate alınmalıdır.

12 yaşındaki çocuk ile 4 yaşındaki çocuğun anlayış kapasitesi ve psikolojisi farklı olacağı için, aşağıdaki ipuçlarını kullanırken bunlara dikkat etmeniz daha yararlı olacaktır.

Onlarla Net Konuşarak Yeni Durumu Doğru Bir Şekilde Açıklayın

Ayrılık kararının açıklanmasında mümkün olduğu kadar net ifadeler kullanın. Bunu yaparken çocuğunuzun yaşını da dikkate almanız ve anlayabileceği şekilde davranmanız faydalı olacaktır.

Yeni düzenle nelerin değişip değişmeyeceği hakkında da onların bilgi sahibi olmasını sağlayın. Ancak bunu yaparken hiçbir şeyin kötü olmayacağını bilmesine de özen göstermeniz gerekir.

Eski Eşinizin Suçlayıcı Davranmayın

Eski eşiniz sizin için suçlu konumda olabilir. Ancak onun halen çocuğunuzun ebeveyni olduğunu unutmayın. Ona karşı olan kininiz veya nefretiniz, çocuğunuza aktarılmamalıdır. Aksi halde çocuklarınızın psikolojisi ve zihni sürekli onunla meşgul olacak ve kendini öğrenim hayatına adapte edemeyecektir.

Karşı Tarafı Nasıl Göreceğini Anlatın

Ayrılık sonrasında çocuğunuzun eski eşinizi nasıl görebileceği hakkında ona bilgiler verin. Onunla görüşmekte herhangi bir problem olmayacağını ve dilediği zaman şartların uyması halinde görüşme yapabileceklerini anlatın.

Çocuklarınızın Rutinini Korumaya Özen Gösterin

Birçok ebeveyn eski eşinden değil, eşinin çocuklarından da ayrılmış gibi davranmasına neden olmaktadır. Diğer taraftan ayrılık sonrası çocukların hayatında keskin değişiklikler yapmak, onların yeni sürece konsantre olmasını önler.

Bunun neticesinde de çocuklarımızın eğitim hayatında sorunlar yaşamaları mümkün hale gelir. Bu nedenle çocuklarınızın okul, mahalle veya arkadaş çevreleri ile ilgili rutinlerinin fazla değişmemesini sağlamanız gerekir.

Özellikle ayrılığın ilk zamanlarında eski çevresi ile biraz daha sık görüşmelerine imkân tanıyarak, boşanma sürecine daha iyi alışmalarını sağlayabilirsiniz.

Barışma Durumunuzun Olmadığını Net Açıklayın

Çocuğunuza boşanma kararını açıklarken, eşiniz ile tekrardan barışmanın mümkün olmadığını net bir şekilde çocuklarınıza anlatın. Onların tekrardan barışma beklentilerinin olması, zihinlerinin boş yere meşgul olmasına sebep olacaktır.

Boşandıktan Sonra Bu Hatalara Düşmeyin

Maalesef ki birçok çift birbirine olan kini nedeniyle boşandıktan sonra bazı hatalara düşerler. Bu hatalar çocuğunuzu kullanmak olduğu gibi, onların psikoloji üzerinde de olumsuz etkilere sebep olacaktır.

  • Ayrıldıktan sonra çocuğunuzu eski eşinize şantaj yapmak için kullanmayın.
  • Ayrıldığınız kişinin hala çocuğunuzun ebeveyni olduğunu unutmayın.
  • Herhangi bir şey için çocuğunuzu pazarlık konusu olarak kullanmaktan uzak durun. Bunu yapmak son derece yakışıksız bir durumdur.
  • Gerek boşanma aşamasında ve gerekse sonrasında çocuklarınızın önünde durumu tartışmaktan vazgeçin.
  • Çocuklarınızı ayrıldığınız kişinin hayatı hakkında bilgi almak için casus niyetine kullanmayınız.
  • Her ne olursa olsun çocuğunuza zarar vermediği sürece ayrıldığınız kişinin çocuğunu görmesine mutlaka izin verin.
  • Hayatınıza yeni birisini aldığınızda o kişinin çocuğunuz gözünde ayrıldığınız eşinizden daha değerli olmaması gerektiğini unutmayın.

Boşanma Çocuklara Ne Zaman Açıklanmalı?

Boşanmayı çocuklara açıklamanın belirli bir zamanı yoktur. Ancak kesin olarak boşanma kararı aldıktan sonra, dava açmadan mümkünse 1 ay önce çocuklarınıza durumu açıklayabilirsiniz.

Ayrılıktan hemen önce açıklama yapmanız, onların duruma alışmadan kendilerini boşlukta hissetmelerine sebep olabilir. Diğer taraftan kesin kararı vermeden yapacağınız açıklama, boşanma olmaması halinde yine çocuklarınızla kafa karışıklığına sebep olabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu