Genel Sağlık

Check Up Nedir? Neleri Kapsar?

İnsanlara erken teşhis için yapılan genel sağlık muayenesinin adı budur. Bu, hem sağlık risklerinin erken farkına varmak hem de hastalıkları önlemek için genel sağlık kontrolünden geçen kişiler için yapılan tüm vücut muayenesidir.

 

Genel olarak bir check up paketi, tam kan sayımı, kan ve glikoz ölçümleri, bir tıp uzmanı tarafından fizik muayene, kalp muayenesi ve göğüs röntgeni, kadınlar için hormon testi ve idrar tahlili gibi testleri içermelidir.

 

Check Up Nasıl Yapılır?

Uzman ile yapılan ön görüşmede hastanın yaşı, kullandığı ilaçlar ve daha birçok fizik muayeneyi etkileyecek sorular sorulacak ve tarama süreci başlayacaktır. Check up öncesi acıkmanız ve 24 saat önceden randevu alarak saatinizi belirlemeniz gerekmektedir. Tüm fizik muayenelerinizden sonra durumu uzmanların görüşüne göre değerlendirerek erken teşhiste bulunmanızda fayda var.

 

Check Up Ne Kadar Sürer?

Genellikle check up işlemleri yapılan hastane işlemlerine göre değişim gösterebilir normalde işlemler 2-3 saat için de bitmektedir. Yapılan tahlil ve tetkikler sonucu 2-3 gün içerisinde belirlenebilir.

 

Check Up Neden Yaptırmalısınız?

Tüm testler, check up testi kapsamı altında bir araya getirilen vücut sağlığını kontrol ederek olası hastalıklardan erken korunmak amacı ile yapılır.

 

Fiziksel sağlık kontrolünden geçilerek hastalıktan erken korunma amacıyla yapılan tetkiklere check up denir. Sağlık, maddi ve manevi kayıplara uğramamak için dikkate alınması gereken bir durumdur. Hastalandığımızda veya hastalanmadan önce erken teşhis için sağlık kontrolünden geçmek çok önemlidir.

 

Aynı zamanda; check up paketleri her sağlık kuruluşunda farklı hazırlanmakla birlikte hastanın yaşı, cinsiyeti ve hastalığına göre de farklı içeriklere sahiptir.

 

Alerji Testi Nedir?

Alerjik hastalıkların tanısında tıbbi öykü, cilt muayenesinin yanı sıra; tanıyı doğrulamak ve hastalığa neden olan alerjenleri belirlemekte alerji testi önemlidir. Alerjenlere duyarlılığı göstermek için cilt testleri yapılır.

 

Alerji Testleri Neden Yapılır?

Alerjik hastalıklar hafif kaşıntıdan yaşamı tehdit eden semptomlara kadar değişen yoğunlukta ve etkide alerjiler bulunmaktadır. Bu durumda alerjilerin doğru teşhisi yapılmalıdır. Bu nedenle alerji testi önemi de açıktır.

 

Alerji Testi Öncesi Bilinmesi Gerekenler

Kullanılan bazı ilaçlar alerji cilt testlerinin sonuçlarını etkileyebilir. Bu ilaçlar (alerji veya astım ilaçları, öksürük şurupları, grip ve soğuk algınlığı ilaçları olarak sayılabilir. Bu kapsamda alerji testi yapılan hastalar, testten önce bir süre bu ilaçları almayı bırakmalıdır.

 

Alerji Testi Ne Zaman Yapılır?

Her yaşta yapılabilir. Ancak burada birkaç önemli nokta var. Alerji testi genellikle gıdalar için yapılırsa bir veya iki ay sonra, astım ve alerjik rinit gibi durumlar için yapılırsa 2-3 yıl sonra tercih edilir.

 

Alerji Testi Fiyatları

Yapılan test çeşitliğine göre alerji test fiyatları değişmektedir. Tetkikler yapılmadan önce doktorunuzdan mutlaka fiyat bilgisi alınmalıdır.

 

Cinsel Yolla Hastalıklar Nasıl Bulaşır?

Genellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar, diğer birçok hastalıktan farklı olarak, vajina, anüs ve ağız yolu bir kişiden diğerine meni ve vajinal salgılar gibi vücut sıvıları, vajina ve kan ile temas yoluyla bulaşır.

 

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar Nelerdir?

30’dan fazla farklı bakteri, virüs ve parazit türü olduğu bilinmektedir. Bu faktörlerin 8’i en yüksek oranlarda görülse de günümüzde 4 tanesi tedavi edilebilmektedir. Tedavi edilebilir cinsel yolla bulaşan hastalıklar: frengi, bel soğukluğu, klamidya ve trikomoniyaz. Cinsel yolla bulaşan en yaygın 4 hastalık; Hepatit B, herpes simplex, HIV (AIDS) ve HPV tamamen tedavi edilemez.

 

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Belirtileri Nelerdir?

Semptomlar enfeksiyonun tipine göre değişmekle birlikte esas olarak genital ve anal bölgelerde veya ağızda sulu mesanenin eşlik ettiği şişlik, ağrılı ve yanmalı idrara çıkma, akıntı, genital akıntı, ishal ve mide bulantısı gibi semptomlarla kendini gösterir.

 

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklardan Korunma Yolları Nelerdir?

Genellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar için korunmanın tek yolu tek eşliliktir. Kondom kullanımı ile aynı etkiye sahiptir. Kişilerin prezervatif kullanırken ekstra hassas ve dikkatli olmaları gerekmektedir.

 

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıkların Tedavileri Nelerdir?

Birçok hastalığı tedavi etmek için cerrahi müdahaleye gerek yoktur, ilaç ve antibiyotik kullanımı ile hasta sağlığına kavuşturulabilir. Günümüzde cinsel yolla bulaşan hastalıklar tedavisinde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu