Genel Sağlık

Tüp Mide Ameliyatı Yöntemleri

Tüp mide ameliyatı obezite yani şişman kategorisinde bulunan kişilere uygulanan bir işlemdir. Fazla kilolarından kurtulmak isteyen kişilere uygulanır. Aynı zamanda fazla kilolar birçok hastalığa sebebiyet verebilmektedir. Bu hastalıklardan bazıları kanser, inme, şeker hastalığı, kalp rahatsızlıklarıdır. Bu gibi risklerden kurtulmak için de kişiler ameliyat olurlar.

Tüp Mide Ameliyatı Nedir?

Günümüzde kilo vermek için kullanılan en etkili yöntemlerden tüp mide ameliyatı birisidir. Bu ameliyatta mide içerisinde küçültme yapılır. Midenin bir kısmı alınır ve mide daha küçük bir duruma getirilir. İşlem sonrasında kalıcı bir şekilde kilo vermek mümkündür. İşlem anestezi altında ameliyat olarak uygulanmaktadır.

Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Uygulanır?

Ameliyat için kişilerin mutlaka alanında uzman kişiler tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Muayene içerisinde yapılan tetkiklerle kişilerin uygunluğu kontrol edilir. Kişinin ameliyat olması için obezite yani aşırı kilolu kategorisine girmesi gerekmektedir. Yani vücut kitle indeksinin otuz beş ila kırk arasında olması gerekmektedir. Bu kişilerde aynı zamanda şeker hastalığı gibi rahatsızlıklar bulunuyorsa hastalıklarının ileri gitmemesi için uygulanabilmektedir.

En Sık Hangi Mide Küçültme Ameliyatı Yapılıyor?

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile beraber obezite tedavileri için birçok ameliyat uygulanabilmektedir. Bu ameliyatların en çok tercih edilip uygulananı ise tüp mide ameliyatıdır.

Tüp Mide Ameliyatı Olanlar Ne Kadar Kilo Veriyor?

Ameliyat sonrasında verilen kilolara değişiklik göstermektedir. Bunun sebebi kişilerin kiloları, hareket durumu ve beslenme şeklidir. Düzenli beslenene hayatını hareketli bir şekilde devam eden ve doktor kontrolünü aksatmayan kişiler ortalama kırk elli kilo verebilmektedir.

Tüp Mide Ameliyatı Kaç Yaşına Kadar Yapılır?

Tüp mide ameliyatı için kişilerin on sekiz yaşına gelmiş ve altmış beş yaşını geçmemiş olması gerekmektedir. Altmış beş yaşından fazla kişilere uygulanmamasının sebebi risk oluşturma tehlikesi olduğundandır.

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Nasıl Beslenilmeli?

Tüp mide işlemlerinde sonra kişiler belirli bir süreç zarfında sıvı beslenmelidir. Doktor kontrolünde bir ila iki ay aralığında kişiler katı beslenmeye geçer. Doktor dedikleri dışında besin tüketilmemelidir. Direkt olarak katı besin tüketilerek mide yorulmamalıdır. Sıvı beslenmenin önemi oldukça büyüktür.

Obezite Tedavisi İçin Ameliyat Çeşitleri

Obezite tedavisinde mide balonu, tüp mide, gastrik by pass, mini gastrik by pass ve duodenal switch ameliyatı tercih edilebilmektedir. Doktor tercihleri ve hastaların durumuna göre olacakları ameliyatlar belirlenmektedir.

Obezite Ameliyatı Sonrası Bilinmesi Gerekenler

Ameliyat sonrasında kişiler yediklerine ve içtiklerine mutlaka dikkat etmelidir. Bu süreç içerisinde diyetisyen ile görüşme yapmalıdır. Doktor kontrollerini aksatmadan gitmelidir.

Obezite cerrahisi ameliyatı nasıl etkili oluyor?

Obezite cerrahisi işlemlerinde yapılan ameliyatlar kullanılan teknikler etkiyi belirlemektedir. Mide balonu ameliyatında kişilerin midesine sıvı ile veya tercihe göre hava dolu balon yerleştirilerek midenin hacmi küçültülmektedir. Tüp mide ameliyatlarında ise midenin bir kısmı alınır ve mide küçültülür. Sonuç hep aynı olmakla birlikte amaç da mideyi küçültmektir. Mide küçültüldüğünde kişilerde zayıflama meydana gelir.

Obezite cerrahisi sonrası ne kadar sürede, ne kadar kilo verilir?

Obezite cerrahisi işlemlerinden sonra verilen kiloyu görebilmek için iyileşme dönemini beklemek gerekir. İşlem bitiminden bir ay kadar sonra kişi on beş kilo verir. İşlemden üç ay geçince kırk kilo ve altı ay sonrasında elli kilo vermek mümkündür.

Obezite cerrahisi sonrası ne zaman işe dönmek mümkün?

Mide küçültme ameliyatlarında işe dönüş için kişilerin işleri değerlendirilmelidir. Kişi eğer ağır bir işte çalışıyorsa obezite cerrahisi işlemlerinden sonra bir ay masa başı işte çalışıyorsa bir hafta kadar beklemelidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu