Diyetlerİlaçlar

Bebeklerde Kabızlık Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Bebeklerde kabızlık en yaygın görülen sorunlardan biri olsa da genellikle fazla önemli bir sorunun nedeni değildir. Ancak bazı durumlarda dikkat etmek ve her ihtimale karşı uzun sürmesi halinde doktora gitmek oldukça önemlidir.

Bebeklerde Kabızlık Neden Olur?

Kabızlık, dışkılarken zorlanma olarak tanımlanabilir. Hayatın her döneminde farklı faktörlere bağlı olarak ortaya çıkan bu rahatsız durum birçok nedenle ilişkilendirilebilir.

Bebek vücudu yetişkin insan vücuduna göre daha hassas ve dış etkenlere açıktır. Ebeveyn bebeğin sağlık durumunu dikkatle incelemeli ve bir sıkıntı gördüğü durumlarda doktora başvurmalıdır.

  • Bebeklerde genellikle ilk 6 ay anne sütü ile beslenmeye büyük önem gösterilir. Sadece anne sütü ile beslenen bebeğin sindirim sistemi bu beslenme düzenine adapte olmuş durumdadır. Ek gıdaya geçildiğinde bebek buna alışmakta sıkıntı çekebilir ve kabızlık meydana gelebilir.
  • Bebeklerde kullanılan bazı ilaçlar kabızlığa sebep olabilir.
  • Yeterli sıvı alımının olmaması ve katı gıdalara ağırlık verilmesi kabızlık nedenidir.
  • İnek sütünün sindirimi anne sütüne göre daha zordur ve bebeğin çok fazla inek sütü tüketmesi ile kabızlık görülebilir.

Bebek büyüdükçe ve çocukluk evresine giriş yaptıkça kabızlığa sebep olabilecek faktörler de artış gösterecektir.

  • Psikolojik problemler sindirim sisteminin düzgün çalışmamasına yol açabilir.
  • Lifli gıdaların yeterince tüketilmemesi, besleyici içeriği düşük olan niteliksiz besinlere dayalı beslenme düzeni birçok rahatsızlığa davetiye çıkartmaktadır.
  • Anüs, kalın bağırsak gibi sindirim sisteminde görevli olan yapıların işlevlerinde bozukluk olması, yapılarının deforme olması: Bu durumlar sonradan oluşabileceği gibi doğuştan gelen problemler de olabilir.
  • Hormonal problemlere sahip bir çocuğun metabolizması düzgün çalışmayabilir ve bu sorun kabızlıkla kendisini gösterebilir.
  • Tuvaletini sıklıkla tutan çocuklarda kabızlık çok yaygındır.

Bebeklerde Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Bebeklerde kabızlık için iyi geldiği düşünülen ve evde uygulanabilen birçok yöntem mevcuttur. Yazılan yöntemlerden hiçbirinin işe yaramaması gibi bir ihtimal de mevcuttur. Bu durumlarda hekime danışılarak ilaç tedavisine başlanabilir.

Evde Uygulayabileceğiniz Bebeklerde Kabızlığa İyi Gelen Yöntemler

Mama vermeyi kesmek veya değiştirmek: Verdiğiniz mamalar bebeğinize dokunuyor olabilir. Böyle bir ihtimalden şüpheleniyorsanız o mamayı bebeğinize vermeyi kesip farklı alternatiflere yönelebilirsiniz.

Egzersiz hareketleri yaptırmak: Bebeklik dönemi oldukça hareketsiz bir dönemdir ve bebeğinize sizin yaptıracağınız hareketler kabızlığın sona ermesinde etkili olabilir.

Su tüketimini arttırmak: Anne sütü ile beslenilen dönemlerde bebekte bu problemin yaşanma ihtimali düşüktür ama bebeğinize mama vermeye başladıysanız ve onu katı gıdalarla besliyorsanız vücudu susuz kalıyor olabilir. Kabızlığın en yaygın nedenlerinden birisi su tüketiminin yeterli olmamasıdır.

Tuvalet eğitimi: Tuvalet eğitiminin doğru verilmesi kabızlığın ortaya çıkma ihtimalini azaltır.

Bebeğin karnına masaj yapmak: Bebeği rahatlatabilecek bu yöntem sindirim problemlerine de iyi gelmektedir.

Bebeklerde Kabızlık için Fitil Kullanımı

Bebeklerde kabızlık durumunda fitil kullanımı çok yaygın bir yöntemdir ve birçok anne tarafından tercih edilir. Fitil, anüs bölgesinden bebeğe yerleştirilen ve dışkının yumuşatılmasını sağlayarak kabızlığı engelleyen bir çeşit ilaçtır.

Fitil kullanmak ilk tercih olmamalıdır sonuçta bebeğin vücuduna sokulan bir kimyasal söz konusudur. Bu yönteme başvurulmadan önce bebeğe egzersiz yaptırmak, beslenme düzenini değiştirmek, su tüketimini arttırmak gibi yöntemler denenmelidir.

Fitil kullanılacaksa çok dikkatli olunmalıdır. Bebeğe fitil sokulmadan önce o bölge zeytinyağı gibi bir yağla yumuşatılabilir. Çok fazla zorlamak durumunda bebek çok daha büyük problemler yaşayabilir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu