DiyetlerHaberler

Kabakulak Nedir? Kabakulak Nedenleri ve Tedavisi

Enfekte rahatsızlıklardan biri olan kabakulak nedenleri arasında, bir virüsün tükürük bezlerini enfekte etmesi sonucu oluşturduğu iltihap ilk sırada yer alır.

Kabakulak Nedir?

Bir virüsün tükürük bezleri üzerinde enfekte oluşturması ve bunun neticesinde bölgede oluşan iltihap sebebiyle görülen enfeksiyonel bir rahatsızlıktır.

Kişinin sosyal yaşamını ciddi anlamda olumsuz etkileyen kabakulak, daha çok kendiliğinden geçen rahatsızlıklardan biri olma özelliğini taşımaktadır. Ancak enfeksiyonun semptomlarına karşı önlem alınmaması durumunda, daha ciddi komplikasyonların ortaya çıkması daha söz konusu olabilir.

Kabakulak Nedenleri

Kavaklık enfeksiyonunun temel nedeni, virüsün tükürük bezlerini enfekte etmesidir. Enfekte sonrasında tükürük bezlerinde iltihaplanma oluşarak, enfeksiyon kişinin yaşamını olumsuz etkileyecek semptomlar ile devam eder.

Diğer taraftan enfekte olan kişinin kişisel eşyalarını kullanmak veya doğrudan temas halinde olmak, kabakulağın nedenleri arasında yer almaktadır. Bunlar dışında enfeksiyonun farklı bir hastalığın belirtisi olarak ortaya çıkma ihtimali yoktur.

Kabakulak Belirtileri Nelerdir?

Hastaların önemli bir kısmı herhangi bir belirti göstermeden süreci atlatabilir. Bazı hastalar ise hafif belirtilerle, kimi hastalar ise ciddi semptomlar enfeksiyonu atlatmaktadır. Ancak kabakulağın belirtileri arasında yaygın olarak görülen semptomlar aşağıdaki gibidir;

  • Diğer belirtilen ile birlikte ortaya çıkan baş ağrıları
  • Vücut ısısının artması veya yüksek ateş
  • Aşırı derecede açlık hissetme
  • Tüketilen besinleri çiğnerken ya da yutarken boğaz kısmında ağrı hissetmek ve zorluk çekmek
  • Kişinin kendini sebepsiz yere yorgun hissetmesi
  • Erkeklerin testis kısımlarında görülen şişlik ve ağrılar
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Özellikle boynun arka kısmında ortaya çıkan ve hafif ya da şiddetli ağrılara sebep olabilecek sertlikler
  • Kadın hastaların yumurtalık bölgelerinde ağrı ve yanma hissetmek
  • Kadın ve erkek hastalarda üst karın bölgelerinde ortaya çıkan sancılı ağrılar

En yaygın olarak görülen kabakulak belirtileri arasında yer almaktadır.

Kabakulak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Enfeksiyonun doğrudan tedavisi için bir yöntem bulunmamaktadır. Ancak öncesinde veya sonrasında kabakulak aşısı olmak, enfeksiyona karşı bağışıklık kazanmanıza yardımcı olabilir.

Kabakulak enfeksiyonunun tedavisinde kullanılan yöntemler, daha çok belirtilerin hasta üzerindeki etkilerini azaltmak için kullanılmaktadır. Örneğin yüksek ateşi bulunan hastaya ateş düşürücü ilaçlar verilir. Bunun yanı sıra aşırı ağrılarının olması durumunda ağrı kesici ve iltihapları azaltmak için iltihap önleyici antibiyotik ilaçlar kullanılabilir.

Kişinin vücudu antikor üretmeye başladıktan sonra kabakulak ortalama 15 gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir. Enfeksiyonun tedavisindeki temel amaç, belirtilere bağlı olarak ortaya çıkabilecek ağır komplikasyonları önlemek üzerinedir.

Kabakulaktan Korunma Yolları Nelerdir?

Kabakulak enfeksiyonundan korunabilmek için aşağıdaki uyarıları dikkate almanız önemlidir;

  • Korunmak için enfeksiyona yakalanmadan önce kabakulak aşısı olmanız faydalı olacaktır.
  • Diğer taraftan enfekte olan hastaların özel eşyalarını kullanmamak ve onlarla temas halinde olmamak, kabakulağa karşı alınabilecek önlemler arasındadır.
  • Enfekte olduktan sonra mümkün olduğu kadar tükürük artırımına sebep olan meyve suları ve turunçgiller tüketilmemelidir.
  • Bol sıvı tüketmek ve düzenli bir şekilde dinlenmek, rahatsızlığın enfeksiyonlarını azaltmak için gereklidir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu