Genel Sağlık

Katarakt Ameliyatı

Katarakt ameliyatı tekrarlanmamaktadır. Katarak bir kere meydana geldiğinde yapay bir lens tedavi için kişilerin gözüne yerleştirilir. Zamanla meydana bir sorun geldiğinde ufak lazer müdahaleleri yapılmaktadır. Diğer gözde katarakt olduğunda işlem uygulanabilir fakat aynı göze tekrardan uygulanmamaktadır.

 

Katarakt Tedavisi Nedir?

Katarakt kişilerde görme problemlerini meydana getirmektedir. Tedavi için kişi muayene edilir ve ardından ilerleme derecesine göre planlamalar yapılır. Katarakt ameliyatı bir günde tek göze uygulanır. Ameliyat anında deforme olan lens çıkartılır ve akıllı lens olan yeni lens göze yerleştirilir.

 

Katarakt ameliyatı ne zaman gerekir? Kimler olmalıdır?

Ameliyat için kişilerin muayene olması gerekir. Muayene sırasında kişilerin görme düzeyi belirlenir. Kişinin görme oranı altmışa kadar düştüğünde kişinin ameliyata alınması gereklidir. Kadın ve erkek katarakt problemine sahip olan her birey sağlığı iyiyse ameliyat olabilmektedir.

 

Katarakt nasıl oluşur? Belirtileri nelerdir?

Katarakt yaşın ilerlemesiyle beraber meydana gelebilmektedir. Bulanık görme, normalden az görme, nesneleri tam olarak seçememe, ışığa hassasiyet, renkleri ayırt edememe, çift görme gibi belirtiler bulunuyorsa mutlaka doktora başvurulmalıdır.

 

Katarakt Türleri nelerdir?

Katarakt olduğu bölgeye göre isimlendirilmiştir. Posterior, konjenital, ikincil ve nükleer katarakt çeşitleri bulunur. Katarakt çeşitleri uygulanılacak olan katarakt ameliyatı işlemini de belirleyen unsurdur.

 

Akıllı Lens Nedir?

Genelde katarakt tedavilerinde kullanılan aynı zamanda kişilerin görmesini sağlayan lens çeşidine akıllı lens denmektedir.

 

Akıllı Lenslere Neden İhtiyaç Duyulur?

Doğal göz lensleri işlevlerini yerine getiremediğinde kişi göremez. Bu durumda kullanılan yapay lens sayesinde kişi tekrardan görmeye başlamaktadır.

 

Çok Odaklı Göz İçi Lens Çeşitleri Nelerdir?

Monofokal, bifokal ve multifokal çok odaklı lens çeşitleri bulunmaktadır.

 

Akıllı Lens Operasyonu Nasıl Gerçekleştirilir?

Uygulama için damla yardımıyla göz uyuşturulur. Bütün vücut uyuşturulma veya hasta uyutulmaz. Ardından lens merceğe yerleştirilir ve işlem sonlandırılır.

 

Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Ameliyat sonrasında kişiler gözlerini korumalı ve damlalarını düzenli bir şekilde damlatmalıdır.

 

Akıllı Lenslerin Avantajları Nelerdir?

Akıllı lens uygulaması oldukça konforludur. Ameliyat sonrasında kişiler daha net bir şekilde görme imkanına sahip olurlar. Ameliyat anında ve sonrası herhangi bir ağrı akıllı lens hissedilmemektedir. Bu sayede işlem kişilerin gündelik hayatlarında akışı bozmamaktadır. Kolay bir ameliyat olduğu için işlem sonrasında kişiler evlerine dönebilmektedir.

 

Akıllı Lens Fiyatları

Akıllı lens fiyatları kalitesine göre değişiklik göstermektedir. Aynı zamanda kişilerin rahatsızlıkları da kullanılacak olan lensi belirlediği için muayene olmadan fiyat verilmemektedir.

 

Retina Dekolmanının Nedenleri nelerdir?

Ailede meydana gelen retina yırtıkları, kişinin geçirdiği göz rahatsızlıkları ve ameliyatları, meydana gelen katarakt sorunları, miyop rahatsızlığının bulunması retina yırtığına neden olabilmektedir.

 

Retina yırtığı ve dekolmanı nasıl teşhis edilir?

Retina dekolmanı teşhisi alanında uzman doktorlar tarafından koyulmaktadır. Kişi muayeneye alınır ve göz damlası damlatılır net görüntü için merceklerden yararlanılır. Retina zor bir alanda olmadığı için doktor teşhisi direkt olarak koyabilmektedir. Şüphe durumu devam ettiği takdirde tomografi veya anjiyo işlemlerinden de yararlanabilmektedir.

 

Retina dekolmanı için risk faktörleri nelerdir?

Boksa veya futbol gibi spor dallarıyla uğraşan kişiler, trafik kazası geçiren kişiler, travma yaşayan kişiler ve aynı zamanda ailesinde retina dekolmanı olan kişiler normal bireye oranla daha çok risk taşımaktadır.

 

Retina yırtığı ve dekolmanı nasıl tedavi edilir?

Her bireyde meydana gelen yırtık farklı boyutta olabilmektedir. Bu durumda uygulanılacak yöntemler, tedavi şekli ve müdahaleler de değişiklik gösterir. Retina dekolmanı için genel olarak argon lazer, gaz enjeksiyonu ve vitrektomi yöntemi tercih edilmektedir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu