Haberler

Sigaranın Ağızda ve Dişlerde Oluşturduğu 11 Etki

En zararlı alışkanlıklardan biri olan sigara, birçok sağlık sorununa yol açar. İçinde 4 bine yakın zehrin ve kimyasal maddenin bulunduğu sigara, ağız ve diş sağlığını da olumsuz etkiler. İşte sigara alışkanlığının ağızda ve dişlerde oluşturduğu 11 etki:

Ağız Kuruluğu

En zararlı alışkanlıklardan biri olan sigara, ağız kuruluğuna yol açar. Bunun en büyük nedeni, sigara alışkanlığı ile birlikte vücudun ürettiği tükürük miktarının yarı yarıya azalmasıdır.

Diş Eti Kanaması

Sigaranın içinde bulunan amonyak ve formaldehit gibi kimyasal maddeler, sadece dişlerin değil diş etlerinin de zarar görmesine neden olur. Diş etlerinin kanaması ise dişlerin hassasiyet kazanmasına, sallanmasına ve dökülmesine yol açabilir.

Ağız Yaraları

Sigara içen kişilerin birçoğunda vitamin eksikliği görülür. Buna bağlı olarak sigara tiryakilerinde başta aft olmak üzere birçok ağız yarası çıkar. Bu yaraları geçirmek için günde 2 kez karbonat, tuzlu su ya da karbonat ile gargara yapılması gerekir.

Ağız Kokusu

Tükürük bezlerinin sağlıklı çalışmaması,  ağız kuruluğuna, bu da dolaylı olarak ağız kokusuna yol açar.

Çürüme

Sigara ve alkol tüketimi, dişlerin çürümesine neden olur. Uzun süre sigara kullanan kişilerde diş çürümeleri daha yoğun görülür.

Dişlerin sararması

Dişlerin sararması ve lekelenmesi sigaranın ağızda bıraktığı etkiler arasında yer alıyor.  Sigarada bulunan kadmiyum ve siyanür gibi zehirli maddeler, dişlerin sararmasına neden olmaktadır.

Plak ve Tartar Oluşumu

Sigara alışkanlığının en büyük zararlarından biri de plak ve tartar oluşumunu hızlandırmasıdır. Yaşam kalitesini yarı yarıya düşüren plak ve tartarlar, yemek yemeyi de zorlaştırır.

İltihap

Sigara tiryakiliği enfeksiyon riskini arttırır. Başka hastalıklardan dolayı ortaya çıkan iltihabın daha hızlı bir şekilde yayılmasına ve damakların da iltihaplanmasına neden olur. Bunun en büyük nedeni ise sigaranın bağışıklık sistemini zayıflatmasıdır.

Diş Eti Çekilmesi

Sigara tiryakisi olan kişilerin yaklaşık %40’ında diş eti çekilmesi şikâyeti görülür. Bu kişilerin diş kliniklerinin ve hastanelerinin periodontoloji bölümünden randevu alması gerekir.

Diş Kırılması

Nikotin dişlerin giderek zayıflamasına neden olur. Bu da onların çok daha kolay kırılmasına yol açar.

Ağız Kanseri

Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’de yapılan birçok araştırmanın sonucunda sigara içen kişilerin, ağız kanserine yakalanma riskinin, sigara kullanmayan kişilere oranla üç kat daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Hayati riskleri artırdığını da düşündüğümüzde, mutlaka sigarayı bırakma konusunda adımlar atılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu