Vücutta Stresten En Çok Etkilenen 10 Bölge

Stres birçok rahatsızlığın temel nedenlerinden biridir. Kalbimiz, böbreklerimiz, karaciğerimiz, saçlarımız ve hatta cildimiz, stresten fazlasıyla etkilenir. Genel sağlık için son derece olumsuz olan stresten bazı bölgelerimiz daha fazla etkilenmektedir. Bu yüzden sağlığın korunması için mutlaka stresle başa çıkmak için gerekenler yapılmalıdır.
Stres Nedeniyle Olumsuz Olarak En Çok Etkilenen 10 Bölge
Aşırı stres vücudun her bölgesini belirli oranda etkilese de özellikle aşağıdaki bölgeler daha çok etkilenmektedir.
Kalp
Yoğun bir şekilde strese maruz kalmak, en önemli hayati organlarımızdan biri olan kalp sağlığı için olumsuz etkiler bırakmaktadır. Stresin yüksek tansiyona bağlı olarak, kalp sağlığını olumsuz etkilediği görülmüştür.
Kalp krizi başta olmak üzere kalp ritim bozuklukları gibi çeşitli problemler, yoğun stres altında bulunan kişilerde daha fazla görülür.
Cilt
Stresin cilt üzerinde de birçok olumsuz etkisi bulunmaktadır. Ciltte iltihaplanma, sivilce ve cilt lekelerinin oluşması strese bağlı olarak görülebilir. Bunun en temel nedeni ise stresin cildi olumsuz etkileyebilecek hormonsal değişikliklere neden olmasıdır.
Böbrekler
Kortizon seviyelerine yükseltici etkisi sebebiyle, fazla stresin organlar üzerindeki etkisi yüksektir. Renal fosfat atılımının düzensiz olmasına bağlı olarak, böbrek sağlığının olumsuz etkilenmesindeki temel faktörlerden biridir.
Beyin
Stres ile doğrudan alakalı olan beyin sağlığı, yoğun stres altındayken bundan çeşitli şekillerde etkilenebilir. Temel olarak strese neden olan kortizol hormonu, beynin hafızası ve karar verme mekanizması olan korteksini olumsuz yönde etkilemektedir.
Yapılan bilimsel araştırmalar bilişsel gerileme ve hafıza kaybı problemlerinin, özellikle kronik stres yaşayan insanlarda daha fazla olduğunu göstermiştir.
Kilo
Bölge olarak bahsedilmese bile stresin kilo alımı veya aşırı zayıflama gibi olumsuz etkileri bulunmaktadır. Genellikle aşırı hızla kilo almak, stres temelli durumlardan biridir.
Stres altındaki insanların bilinçsiz bir şekilde fazla kalori alma yönelimlerinin bulunduğu bilinmektedir. Diğer taraftan az da olsa aşırı zayıflamaya sebep olduğu da bilinenler arasındadır.
Gözler
Duygusal ve fiziksel stres arasında bağ bulunmaktadır. Göz kırpma esnasında göz çevresindeki küçük kasların uyarılması gerekir. Ancak yoğun strese maruz kalmanın etkisi ile bu kasların uyarılması daha düzensiz olabilir.
Kaslar
Yoğun stres altında bulunan kişilerle sohbet ettiğinizde, genellikle kas ağrılarından şikayetçi olduklarını görebilirsiniz. Bunun neticesinde de stresli kişilerde kronik yorgunluk gibi farklı problemler de görülebilir.
Saçlar
Stres sebebiyle saç dökülmeleri günümüzde yaygın olarak görülmektedir. Özellikle kalıcı saç problemlerine neden olan stres, geçici saç problemi şikâyetlerinin de temel suçlusudur.
Sindirim Sistemi
Birçok araştırmaya göre stresin sindirim sistemi organları üzerinde birçok olumsuz etkisinin olduğu görülmüştür. Bağırsakların yanı sıra mide üzerinde de etkili olan stres, özellikle mide ekşimesi ve hatta reflü probleminin temel suçluları arasındadır.
Karaciğer
Daha önceden herhangi bir karaciğer problemi yaşadıysanız, strese bağlı olarak bu problemin tekrardan görülme olasılığı daha yüksektir. Yapılan araştırmalara göre geçmişte karaciğer hastalıkları bulunan kişilerin, yoğun stres altında tekrardan aynı problemleri yaşama oranları yüksek görülmektedir.