Genel Sağlık

İmplant Diş Tedavisi

İmplant; eksik bir dişin yerine çeneye yerleştirilen, genellikle vida şeklinde olan yapay diş köküdür. Çene kemiği titanyumu vücudun bir parçası olarak tanıdığı için implantlar çoğunlukla titanyumdan yapılır ve doku ile uyumu yüksektir, bu nedenle implantların başarı oranı çok yüksektir. Diş hekimliğinde neden yaygın olarak kullanılmaktadır.   Dental implant uygulaması; gerçek dişlere çok benzer şekilde işlev gören metal implant vidaları ile yapay dişlerin restore edilmesi uygulamasıdır.

 

İmplant Diş Tedavisi Nedir?

 

İmplantlar, eksik dişlerin yerine kullanılan ve çene kemiğine yerleştirilen titanyum vidalardır. Bu vidaların üzerine bir protez yerleştirilir. İmplant tedavisinin diğer tedavilere göre avantajı komşu dişlere zarar vermemesidir. Bu, bitişik dişleri gıcırdatmaya gerek olmadığı anlamına gelir. İmplantlar kök görevi görür ve doğal dişler gibi yemek yemenizi, konuşmanızı ve gülümsemenizi sağlar.

 

İmplant Diş Tedavisi Kimler İçin Uygundur?

 

İmplant; eksik bir dişin yerine çeneye yerleştirilen, genellikle vida şeklinde olan yapay diş köküdür. Çene kemiği titanyumu vücudun bir parçası olarak tanıdığı için implantlar çoğunlukla titanyumdan yapılır ve doku ile uyumu yüksektir, bu nedenle implantların başarı oranı çok yüksektir. Yaşadığımız yüzyılda implant işlemleri en sık kullanılan tedavi yöntemlerinden biri haline gelmiştir.

 

İmplant Diş Faydaları Nelerdir?

 

Diş implantı, eksik bir dişin işlevini geri kazandırmak için doğru malzemeden yapılmış ve çene kemiğine gömülü yapay bir diş köküdür. İmplantlar sayesinde sadece eksik dişler tamamlanıp, dişler istendiği gibi işlev görmekle kalmaz, aynı zamanda doğal ve estetik olarak da güzel görünür, eksik dişlerin oluşturduğu ağız boşluğu görüntüsünü kapatır. Kaplama, köprü ve damak protezlerine göre çok daha güvenli fonksiyonel bir alternatif tedavidir.

 

İmplant Diş Yaptırmadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?

 

Diş implantı tedavisi, eksik bir dişin işlevini geri kazandırmak için doğru malzemeden yapılmış ve çene kemiğine gömülü yapay bir diş köküdür. İmplantlar sayesinde sadece eksik dişler tamamlanıp, dişler istendiği gibi işlev görmekle kalmaz, aynı zamanda doğal ve estetik olarak da güzel görünür, eksik dişlerin oluşturduğu ağız boşluğu görüntüsünü kapatır. Kaplama, köprü ve damak protezlerine göre çok daha güvenli fonksiyonel bir alternatif tedavidir.

 

İmplant Diş Tedavisi Kaç Aşamadan Oluşur?

 

Ameliyat implantlar için gerekli eğitime sahip bir ekip ve diş hekimi tarafından yapılmalıdır. Tüm dental işlemlerde olduğu gibi implant yerleştirme işlemi de lokal anestezi altında yapılır. Diş etlerinin üzerinde bir kesi yapılır ve uygun aletlerle implantın yerleştirileceği kemikte bir kap açılır. Diş implantı tedavisi, özel bir alet kullanılarak bu silindirik yuvaya yerleştirilir. Yerleştirilecek implant sayısına bağlı olarak ameliyat bir saat veya daha fazla sürebilir. İyileşme aşaması İmplant yerleştirildikten sonra kemikle kaynaşması belli bir süre alır. Bu süre alt çene için 2-2,5 ay, üst çene için 3-4 aydır. Bu süre zarfında hastaya geçici bir protez takılabilir.

 

İmplant Diş Neden Tercih Edilmeli?

 

Bir tedavi seçeneğine karar vermeniz gerektiğinde genellikle iki seçenekle karşı karşıya kalırsınız. Geleneksel seçenekler (tam protezler gibi) veya diş implantı tedavisi arasında seçim yapmanız gerekecektir. Köprü yapımında olumsuz bir faktör, bitişik veya destekleyici dişlerin kesilmesidir. Diş etlerinin çoğu protez malzemesiyle kaplıdır ve çene kemiği erir ve protezleri daha az tutunabilir hale getirir. Günümüzde implantlar daha estetik ve fonksiyonel bir alternatif sunmaktadır.

 

Şeffaf plak tedavisi nedir?

 

Geçici kapama tedavileri, özellikle aralıklı veya çapraşık dişlerin düzeltilmesinde kullanılan ortodontik tedaviler, yeni teknolojiler sayesinde çeşitlenmektedir. Yenilikçi bir yöntem olarak köklü ortodontik apareylere alternatif olarak şeffaf plak tedavisi (kablosuz ortodontik tedavi) bulunmaktadır. Bu yöntem, dişlerinizi hantal diş tellerine ihtiyaç duymadan kişiye özel şeffaf diş tedavisi fiyatları plaklarla düzeltmenizi sağlar.

 

Şeffaf plak tedavisi hangi hastalıklarda uygulanır?

 

Şeffaf plaklar ile ortodontik tedavi, dişler arasındaki boşluklar, çapraşık dişler, yanlış kapanmaya bağlı çene büyümesi gibi birçok ortodontik rahatsızlığın düzeltilmesinde kullanılabilir. Birkaç çeşit ortodontik hastalık vardır. Bu nedenle uygulanabilen şeffaf plak tedavisi genellikle diş boşluğu sorunları, çarpık dişler ve çene uzatma için kullanılabilecek ideal bir tedavi yöntemidir.

 

Şeffaf Plak tedavisinin avantajları nelerdir?

 

En iyi estetik tedavi seçeneklerinden biri olan şeffaf plak ortodonti tedavisi, tel görünümü olmadan yapılır. Çıkarılabilir şeffaf panel sayesinde günün her saatinde tedaviye ara verilebilir. Normal ortodontik tedavide dişler ortodontik apareyler ile güçlendirilir ve bir ay süreyle bakımı yapılır.

 

Bu, uygulanan kuvvet arttıkça ağrı ve rahatsızlığa neden olur. Bu metal telden kaynaklanan ağrı, şeffaf bir plak ile en aza indirilir. Şeffaf plak tedavisi, plakları haftalık olarak değiştirerek ağrıyı ve rahatsızlığı en aza indirir.

 

Şeffaf Plak Tedavisi nasıl uygulanır?

 

Şeffaf plak tedavisine başlamak için öncelikle şeffaf diş tedavisi fiyatları belirlemek için ağız içi muayene yapılır. Daha sonra eğer hasta şeffaf plak tedavisine uygunsa ağız içinden ölçüleri alınmalı ve dişler dijital ortama aktarılmalıdır. Ölçülerin dijital ortama taşınması sayesinde artık dişin son halinin dijital görüntüsüne sahibiz. Bu süreç yaklaşık 1-2 hafta sürer.

 

Diş teli olmadan şeffaf plaklarla dişler hareket eder mi?

 

Şeffaf plak tedavisi tel tedavisinden daha hızlı hareket edebilir. Diğer durumlarda şeffaf plaklar dişleri aynı anda ama çok daha rahat bir şekilde hareket ettirir. Şeffaf plak, gerekli harekete izin vermek için dişlerinize biraz baskı uygular.  Plakalar 15 gün süreyle takılır, ardından bir sonraki plaka teslim edilir.

 

Her plaka 0,05 mm hareket üretir. Panel 15 gün süreyle sabitlenecek, ardından diğer panel verilecektir. Invisalign plakları, istenen diş pozisyonuna uyacak şekilde seri olarak üretilir. Her plaka 0,05 mm hareket üretir. Diğer plakayı teslim etmeden önce plakayı 7-10 gün boyunca yapıştırın.

Şeffaf diş plak tedavisi öncesinde neler yapılması gerekir?

 

Şeffaf plakları tedavi ederken en önemli şey plakları ortodontistinizin önerdiği süre boyunca ağzınızda bırakmaktır. Şeffaf plakların tipik olarak günde 20-22 saat ağızda tutulması gerekir. Bu süre tedaviye göre değişir. Şeffaf plak tedavisi başladığınızda yapılacak ilk şey ağzınızdaki sorunlu dişi tedavi etmektir. Tartar temizliği gerekiyorsa, ilk adım kapsamlı bir tartar temizliği ve cilasıdır.

 

Şeffaf diş plak tedavisi sonrası dikkat edilmesi gereken unsurlar nelerdir?

 

Tedavi sonrası bozulmayı en aza indirmek için hastalar, doktorları tarafından önerilen süre boyunca koruyucu plakalar kullanmalıdır. İşlemden sonra hasta plağı çıkarıp takabilir. Bu nedenle gün içerisinde ağız ve diş bakımına özen göstermek zorundadır. Dişler günde iki kez fırçalanmalıdır. Bu sayede olası problemlerin önüne geçilir ve etkili sonuçlar alınır.

 

Şeffaf plak tedavisinde alt ve üst yaş sınırı var mıdır?

 

Tüm ortodontik tedavilerde olduğu gibi, hastalar daimi kesici dişleri ve birinci büyük azı dişleri çıktığında tedavi için değerlendirilebilir. Üst yaş sınırı yoktur, ancak hastaların periodontal doku ve kemik seviyelerinin iyi olması gerekir. Şeffaf plak; tel tedavilerinden daha az güçlüdür, bu da onu yaşlı hastalar için diş tedavisi fiyatları ideal kılar.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu